Kategoriler
Ev Yapımı Tarhana

Ev Yapımı Tarhana

24.10.2021
Tarhana özellikle yöresel lezzetler arasında farkını ortaya koyan, Türk mutfağının en güzide çorbalarından birisidir. Bu yönüyle yurtdışında dahi çok sevilerek tüketilen bir besine dönüşmüştür.

Ev Yapımı Tarhana

Tarhana özellikle yöresel lezzetler arasında farkını ortaya koyan, Türk mutfağının en güzide çorbalarından birisidir. Bu yönüyle yurtdışında dahi çok sevilerek tüketilen bir besine dönüşmüştür. Çorba kültürünün yörelere has bir takım değişikliklere tabii olmasından dolayı tariflerde de bazı değişkenler olabiliyor. Bazı yörelerde beyaz tarhana olarak tanımlandığına, normalde turuncu renkte olduğuna şahit olunması bundan kaynaklanıyor.

Aynı zamanda acı tarhana ya da tatlı tarhana olarak iki ana gruba ayrıldığını görmek mümkün oluyor. Bu ise ana malzemelerinden olan kullanılan biberin acısıyla alakalı bir durum. Dileyenler damak tadına uygun olacak şekilde acı yapabiliyor. Hatta belli bir kesime göre tarhana şifalı bir çorba olarak normal şartlarda acı olmalıdır. Fakat damak tadına uymayanlar tarafından tatlı tarhana olarak acısız biberden yapılması da mümkündür.

Doğal tarhana siparişi vermeden önce faydalarından ya da nasıl yapıldığından haberdar olmak isteyebilirsiniz. Ki ilk defa tadacaklar için çorba anlayışınızda köklü bir değişiklik yaratacağı garanti edilebilir. Türkiye birbirinden bağımsız pek çok yörede tüketilen ve en popüler olan çorbalardan birisi olması bundan kaynaklanmaktadır.

 

Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?

Tarhananın faydaları arasında pek çok rahatsızlıktan söz etmek mümkündür. Aynı zamanda içeriğinde bulunan çok sayıda doğal şifa kaynağından ötürü, malzemelerin zenginliğinden dolayı uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Kış aylarının en çok tüketilen çorbasının yararları şu şekilde sıralanabilir.

  • Diyabet hastaları için insülin seviyesini dengeleyen bir yapısı vardır. Bu yüzden de şeker hastalarının favori çorbaları arasındadır.
  • Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmesiyle beraber hasta çorbası olarak anılmaya başlanır.
  • Enfeksiyonlara, mevsim rahatsızlıklarına ve grip, nezle ya da soğuk algınlıklarına birebirdir.
  • Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar.
  • Tansiyonu dengeleyici yapısı vardır.
  • Kemiklerin güçlenmesini sağladığından çocuklar için de tavsiye edilir. Aynı zamanda kemik erimesi ve romatizma gibi yetişkin hastalıkları için de tavsiye edilir.
  • Yorgunluğu ve halsizliği bitirir. Daha dinç bir vücuda sahip olmanızı mümkün kılar.
  • Bebeklerin beslenmesinde tavsiye edilecek ek gıdalar arasındadır. Besleyici ve doyurucu yönü buradan da anlaşılabilir.
  • Saç ve cilt sağlığı açısından önemlidir.

 

Tarhana İçine Ne Konur?

Tarhana çorbasının yararları haricinde içine ne konur diye de ayrıca merak ediliyor. Her doğal çorbanın içerisinde pek çok malzeme görmeye alışığız. Burada tek fark diğer çorbalar normal şartlarda yapılış aşamasında hazırlanırken tarhana önceden hazırlanarak kurutulur ve elde edilen toz haliyle ya da katı haliyle yapılış aşamasına başlanır.

  • Etli kırmızı biber
  • Domates
  • Un
  • Yoğurt
  • Nane

Bu malzemeler bir araya gelerek hamur halini oluşturuyor. Ardından ise tarhana yumruklamak denilen yoğurma işlemi başlıyor. Uzunca bir süre yoğrulduktan sonra ise kevgirden geçirilerek toz haline bürünüyor. Toz halinden ise çorba yapılıyor.

 

Tarhana Çorbası Nasıl Pişirilir?

Tarhana çorbası tarifi için iki farklı yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Toz tarhana tarifi ile katı tarhanadan çorba yapmak arasında bariz farklar bulunuyor. Eğer hamur olarak katı tarhanayı buzluğa koyduysanız ve çorbayı yapmaya başlayacaksanız öncesinde buzluktan çıkarmalı, bir saat kadar da su içerisinde bekletmelisiniz.

Ancak toz tarhana ile çorba yapımı için buna gerek yok. Toz tarhana tencereye koyulduktan sonra yağ ile kavrularak önce müthiş kokusu hissedilir. Ardından ise üzerine su eklenerek ve tercihe bağlı olarak baharatlar ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Topaklanmaması için sürekli olarak karıştırılması gereken bir çorbadır. Ardından altı kapatıldıktan sonra dinlenmeye alınır, tercihe göre içerisine peynir de eklenerek servis edilebilir.

 

BLOG ARA
BLOG KATEGORİLERİ
POPÜLER BLOGLAR