Kategoriler
Kaya Koruğu Turşusu

Kaya Koruğu Turşusu

24.10.2021
Kaya koruğu turşusu bazı yörelerde hiç duyulmamış olmasına rağmen şu sıralar oldukça popüler hale gelmiştir. Doğal beslenmeye, sağlıklı yaşama ve rutinini buna göre ayarlamayı düşünenler için inanılmaz bir seçenektir. Keza turşu özellikle kış aylarının vazgeçilmez besinler arasında yer alıyor.

Kaya Koruğu Turşusu

Kaya koruğu turşusu bazı yörelerde hiç duyulmamış olmasına rağmen şu sıralar oldukça popüler hale gelmiştir. Doğal beslenmeye, sağlıklı yaşama ve rutinini buna göre ayarlamayı düşünenler için inanılmaz bir seçenektir. Keza turşu özellikle kış aylarının vazgeçilmez besinler arasında yer alıyor. Kaya koruğu ise bilinmemesine rağmen lezzetiyle tadanları şok etmeyi başarıyor. İlk olarak bu bitkiyle alakalı bazı temel bilgilere odaklanabiliriz.

Doğal kaya koruğu turşusu siparişi vermeden önce bunun neye benzediğini mutlaka merak edebilirsiniz. Bodur bitkiler arasında yer alan, maydanozgillerin alt familyasına ait, uzun yapraklı ve etli bir bitki türüdür. Koruk gibi ekşimsi bir tada sahip oluşu ise turşuyla müthiş bir uyum sağlayacağının garantisini veriyor. Bazı yörelerde ise bilinmesine rağmen isim karmaşasından dolayı bilinmediği düşünülebiliyor. Örneğin deniz rezenesi, kulak otu, naser otu veya saksıgüzeli isimleriyle anıldığına şahit olabilirsiniz.

 

Kaya Koruğu Turşusu Faydaları Nelerdir?

Kaya koruğu turşusu faydaları açısından çok fazla ön plana çıktığı için turşu sevdalılarının favorisi olması ilginç gelmemeye başlıyor. Çünkü uzmanların tavsiye ettiği bir turşu türü olmasının yanı sıra kendisinin faydaları da ortaya çıkıyor. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir deneyim yaşamak için en uygun turşu türüne dönüşmesi bundan kaynaklanıyor.

  • C vitamini deposu olmasından dolayı vücudun ihtiyacının belli bir kısmını karşılar. Aynı zamanda skorbit hastalığının tedavisi için birebirdir.
  • Bağışıklığınızı güçlendiren probiyotik yapısı en dikkat çeken yönüdür.
  • Kaya koruğu çiğ olarak tüketildiğinde en etkili idrar söktürücüler arasında sayılıyor.
  • Guatr hastalığının tedavisi için doğal yöntemlerden birisidir.
  • Mide ekşimesi sorunu yaşayan, midede hazımsızlık şikâyeti olan ve ülser riski taşıyanlarda tedavi edici bir etkisi vardır.
  • Tiroid hormonunu dengeleyerek olası tiroid rahatsızlıklarının önüne geçer.
  • Karaciğeri temizleyen besinler arasındadır.
  • Safra kesesi için tavsiye edilir.
  • Hücre yenileyici olduğundan ve metanol ekstratı içermesinden ötürü antibakteriyel özelliği vardır.
  • Geçmişten günümüze yaprakları ezilip zeytinyağı ile karıştırılarak merhem olarak kullanılmıştır. Cildi onarıcı, yaraları iyileştirici ve egzama gibi dermatolojik rahatsızlıkları geçirici etkisi vardır.
  • İştah açıcıdır.
  • Bağırsak kurtlarına karşı tavsiye edilir.
  • Diş eti rahatsızlıklarının tedavisi için önerilir.

 

Kaya Koruğu Turşusu Nasıl Bir Bitki?

Organik Kaya koruğu turşusu yapmak için en önemli kıstas bitkiye sahip olmaktır. Çünkü farklı yörelerde farklı isimlerle anılan bir bitki olarak bazı insanların ilk kez duyduğuna şahit olabilirsiniz. Damkoruğugiller familyasına ait olan, maydanozgillerin alt familyasında bulunan, ekşimsi tada sahip, etli ve uzun yaprakları olan bodur bitkilerden birisidir.

Bakıldığında üzüm salkımını andıran bir yapısı vardır. Bir bitki olarak anılmasına karşın bodur olarak bir ağaca sahip değildir. Zaten adını da buradan alır. Yosuna benzer bir formda kaya üstlerinde yetişir. Aromatik bir tada sahip olması özellikle turşu yapımı için onu en önemli seçeneklerden birisine dönüştürmüştür.

 

Kaya Koruğu Turşusu Nasıl Servis Edilir?

Normal şartlarda turşu servisi tek olarak yapılır. Yemeğin yanında ya da çeşitli yiyeceklerin yanında bu seçenek sunulur. Fakat burada daha farklı bir servis şeklinden söz edebiliriz. Çünkü kaya koruğu turşusu servisi için domates ve biber doğranır ve bunlar ince ince kıyılarak salata formuna getirilir.

Ardından ise bu karışımın içerisine doğal kayak koruğu turşusu eklenir. Bu şekilde tek bir tabak olarak karıştırılarak birbirine geçmesi sağlanır. Tadı müthiş olmasının dışında damak tadına bağlı olarak üzerine pul biber serpilmesi tavsiye edilir. Tabii ki bu zorunlu olmayıp turşudan alacağınız ekşimsi tattan beklentinize göre değişebilir.

 

BLOG ARA
BLOG KATEGORİLERİ
POPÜLER BLOGLAR